Як користуватися вакуумними пакетами в домашніх умовах?

Використання упаковки для різних видів товарів на виробництві та у місцях їх реалізації давно вже стало не винятком, а нормою. Такий захід має як прикладне, так і естетичне значення. Правильний вибір упаковки відіграє важливу роль у збереженні безпеки, смаку та свіжості харчових продуктів під час їх зберігання протягом деякого часу і в професійних кухнях, і в побуті.
Сьогодні роль незамінних помічників на кухні, що значно подовжують термін безпечного зберігання продуктів, все частіше відводиться професійним та побутовим вакуумним пакетам, які пропонує у великому асортименті гуртом і в роздріб популярний в Україні виробник упаковки та пакувальних матеріалів «ТЕРАПЛАСТ».
Навіщо потрібне вакуумне пакування в домашньому використанні?
Використання вакуумних пакетів для зберігання продуктів у домашніх умовах, що мінімізують їх контакт з повітрям, дозволяє вирішити відразу кілька завдань, включаючи:
- збереження свіжості продуктів протягом тривалого проміжку часу;
- економію коштів;
- раціональну організацію простору у місцях зберігання продуктів;
- спрощення побуту.
В умовах відсутності кисню процеси розмноження бактерій та окиснення значно сповільнюються. Це означає, що при збереженні продуктів у вакуумі, включаючи сир, рибу, м'ясо і навіть хліб, вони не пліснявіють і не псуються так швидко, як це відбувається у звичайній упаковці. Це, своєю чергою, означає, що продукти можна закуповувати про запас. А, як відомо, при закупівлі продукції гуртом ціна на неї нижча. В наявності – серйозна економія грошей.
Витрати на продукти також скорочуються завдяки меншій кількості зіпсованої їжі. За деякими оцінками, таке скорочення може становити до 20%, якщо використовувати домашнє вакуумування. Крім того, при правильному вакуумуванні продуктів у пакеті немає повітря, що дозволяє йому займати менше місця в морозилці або холодильнику. Зберігання продуктів у вакуумі також може скорочувати час на приготування їжі, якщо приготувати заздалегідь напівфабрикати (наприклад, замаринувати м'ясо) і зберігати їх у вакуумному пакуванні вдома.
Як зазначається у базі даних харчових продуктів (USDA), термін зберігання продуктів у вакуумній упаковці у 2-5 разів більший, ніж у звичайному пакувальному матеріалі. З усього вищесказаного можна зробити висновок, що вакуумування в домашніх умовах – це не просто данина моді, а рішення, що приносить конкретну користь за багатьма параметрами.
Як правильно запаковувати продукти у вакуумні пакети?
Щоб отримати якісний результат, не допустити попадання повітря всередину упаковки та забезпечити тривале зберігання продуктів, треба:
- знати, як користуватись вакуумними пакетами;
- пакувати продукти у вакуумні пакети правильно з чітким дотриманням ряду основних правил вакуумного пакування.
Фахівці пропонують наступний алгоритм дій для правильного вакуумування продуктів:
- підготовка продуктів;
- вибір відповідного пакета;
- укладання продуктів у пакет;
- вакуумування;
- запаювання пакета.
При підготовці продуктів їх слід очистити, помити та осушити, нарізати на порції та замаринувати за потреби. При виборі пакетів для вакууматора слід враховувати, що для зберігання вологих та м'яких продуктів слід вибирати рифлені вакуумні пакети. Такі самі моделі сумісні з побутовими вакууматорами без камери.
Підготовлені продукти слід укласти у вибраний пакет таким чином, щоб зверху залишалося 5-10 см до краю для шва. Якщо упаковуються вологі продукти, їх бажано трохи підморозити або покласти у верхню частину пакета паперову серветку. Такий захід необхідний для запобігання попаданню вологи в механізм вакууматора. Наступний крок – видалення з пакета повітря за допомогою вакууматора та його запаювання. Лінія шва має бути герметичною. Якщо є сумніви у герметичності – можна повторити процес запаювання.
Основні помилки при використанні вакуумних пакетів
Щоб використання вакуумних пакетів для зберігання продуктів було максимально ефективним, важливо чітко дотримуватись усіх рекомендацій фахівців. Будь-яка помилка може звести нанівець всі зусилля, що вживаються для продовження терміну зберігання продуктів без втрати ними якості та свіжості. Нижче наведено перелік типових помилок, які допускаються при використанні вакуумних пакетів:
- неправильний вибір упаковки (для побутових вакууматорів без вбудованого відсмоктувача можна використовувати лише рифлені вакуумні пакети);
- погана герметизація (правильному запаюванню може перешкодити наявність вологи, жиру або залишків їжі на краях пакета);
- переповнення пакета (якщо він заповнений до краю, повітря не буде повністю видалено і шов не буде герметичним);
- запаювання без захисту вологих продуктів (може завдати шкоди обладнанню).
Використання вакуумних пакетів можливе лише для зберігання продуктів, що можна запаковувати у вакуум. Деякі їх види вакуумувати не бажано через виділення ними газів, що руйнують герметичність, активність ферментів або високу вологість. До них належать, наприклад, цибуля, часник, свіжі гриби. Слід також мати на увазі, що не можна допускати зберігання продуктів у вакуумі за кімнатної температури. Для цього потрібно використовувати тільки холодильник або морозильник.
Догляд за вакуумними пакетами та їх повторне використання
Повторне використання багатьох моделей побутових вакуумних пакетів допускається, але це доцільно для зберігання лише сухих продуктів – спецій, хліба, круп, печива. При цьому важливо враховувати, що не можна повторно використовувати упаковку, в якій:
- зберігалися яйця, сира риба чи м'ясо;
- з'явилися мікроушкодження.
Перед повторним використанням вакуумних пакетів їх слід ретельно помити з милом і просушити, після чого обробити окропом або в пароварці.
Чи безпечно використовувати вакуумні пакети для довготривалого зберігання?
Тривале збереження продуктів у вакуумі є ефективним і безпечним, якщо не забувати про температурний режим, контроль термінів та маркування. Навіть якщо продукти перебувають у побутових вакуумних пакетах, зберігати їх слід у морозилці або хоча б у холодильнику. Допускається зберігання м'яса у вакуумі до 2-3 років, якщо воно знаходиться у морозильнику. Однак краще все ж таки використовувати його протягом року. Щоб не забувати про термін, рекомендується на упаковці ставити дату, коли продукт був вакуумований.
FAQ:
Як правильно запаювати вакуумні пакети вдома?
У побутовий вакууматор треба вставити відкритий край пакета з вміщеним у нього продуктом, закрити кришку, після чого включити режим вакуумування з наступним запаюванням.
Чи можна повторно використовувати вакуумні пакети?
Можна, лише для зберігання чистих сухих продуктів, якщо пакети не мають мікроушкоджень і в них раніше не зберігалися яйця, сира риба чи м'ясо.
Які продукти краще не вакуумувати?
Не рекомендується вакуумувати м'які сири, цибулю, часник та гриби.
Як довго можна зберігати продукти у вакуумній упаковці?
При якісній герметичності упаковки та дотриманні температурного режиму рекомендуються наступні терміни зберігання різних видів продуктів:
- риба та м'ясо до 2-х років (у морозильній камері);
- сири до одного року (при заморожуванні);
- крупи, сухофрукти та горіхи – до року (при кімнатній температурі).
- Для різних видів продукції, включаючи харчові продукти, виробники пропонують велику різноманітність видів пакетів. Вони призначені для виконання різних функцій:
- Сучасна вакуумна упаковка – це один із найефективніших способів продовжити термін зберігання продуктів, захистити їх від вологи, окислення та сторонніх запахів. Вакуумні пакети дозволяють зберегти свіжість м'яса, риби, овочів, фруктів та інших продуктів, а також використовуються у промисловості та побутових цілях. Вони допомагають уникнути втрат їжі, зменшують об'єм упаковки та захищають вміст від бактерій. Крім того, вакуумне пакування є екологічним рішенням, оскільки скорочує кількість...