Особливості виготовлення дойпаків з металевим прошарком
Давно минули ті часи, коли з упаковки для харчових продуктів був тільки папір та тканина. Поява поліетиленових пакетів вже стала справжньою революцією, що вже говорити про велику кількість моделей, доступних сучасним виробникам. Одним із різновидів сучасного упакування є дойпак. В Україні ми зустрічаємо його всюди, від полиць супермаркетів до магазинів, що спеціалізуються на товарах для наших менших братів.
Що таке дойпак і чим він гарний
Дойпак сильно відрізняється від будь-якої іншої упаковки. По-перше, сам по собі він м'який, але має вбудоване донце, що дозволяє стояти вертикально. Причому, у більшості випадків стійкість зберігається навіть коли вміст буде витрачено. Залежно від матеріалу виготовлення та призначення пакування, виготовлення дойпаків може бути виконане як окремою компанією на замовлення, так і безпосередньо на виробництві, що спеціалізується на харчовій продукції, яка в цю упаковку розфасовується.
До переваг дойпаків можна віднести такі якості:
- компактність при великій місткості;
- стійкість до проколів та розбивання;
- зручність у процесі транспортування;
- стовідсоткову герметичність пакування.
Це ідеальний варіант для розфасовки рідких та сипких речовин. Але лише ними справа не обмежується.
Історія виготовлення сучасних дойпаків
Як і все геніальне, дойпаки не отримали визнання на момент винаходу. 1963 року французький промисловець Луї Дуайєн придумав і запатентував конструкцію, яка сьогодні заповнила собою весь світ. Але тоді виробники не змогли оцінити інновацію. Патент припадав пилом на полицях аж до того моменту, коли його вирішили просто не продовжувати. І технологія виробництва стала надбанням громадськості. Виготовлення дойпаків зацікавило японців. Саме з країни сонця, що сходить, ця упаковка і почала свою тріумфальну ходу по світу.
Щоправда, варто зауважити, що «упаковка Дуайєна» (а саме так і розшифровується ця назва) спочатку трохи відрізнялася. Йшлося тільки про поліетилен як матеріал, що сильно обмежувало сферу застосування. Сьогодні в Україні можна знайти дойпаки з паперу, полімерів, а також багатошарові конструкції, в тому числі і металеві прошарки.
Основні різновиди пакування дойпак
Всі дойпаки можна розділити по:
- матеріалу виготовлення;
- виду застібки;
- наявності додаткових функцій.
Як ми вже говорили, виготовлення дойпаків на замовлення можливе з паперу (зазвичай крафтового), полімерів, а також комбінованих матеріалів. Застібка може бути або відсутня в принципі. У першому випадку є варіанти зі штуцером та застібкою zip-lock. Обидва різновиди підходять для багаторазового відкриття/закриття.
Доповненням може бути:
- насічки, що дозволяють відкрити упаковку без гострих та ріжучих предметів;
- отвори різних форм і призначення (широке - для підвішування упакування на стійці, мале кругле - для відведення повітря, прорубне для пальців і так далі).
Залежно від переваг замовника та/або виробника, дойпаки можуть бути однотонними або кольоровими. Наприклад, каву на вагу часто пакують саме в однотонні упаковки з крафтового паперу. А упаковка будь-якого майонезу містить різні зображення і тонну інформації.
Сфера застосування упаковки дойпак
Завдяки зручності у транспортуванні, виготовлення дойпаків стало звичайною справою в Україні, адже вони застосовуються практично скрізь. Ось тільки деякі продукти, які ідеально фасуються в полімерну упаковку з денцем:
- майонез, кетчуп, гірчиця, різні соуси подібної консистенції;
- згущене молоко, сиропи, топінги;
- дитяче харчування (пюре, кашки та інше);
- м'які корми для котів та собак;
- чай, кава, какао;
- сіль, прянощі та спеції;
- сухофрукти та різні солодощі та багато, багато іншого.
Очевидно, що для різних продуктів підходять різні варіанти дойпаків. Як правило, для сипких вибирають паперові вироби, а поліетиленові – для рідких та пастоподібних. До речі, фольгованими можуть бути як вироби з полімеру, так і пакети з крафтового паперу.
Виготовлення дойпаків на замовлення в Україні
Технологічний процес виготовлення дойпаків безпосередньо на виробництві описати досить складно, оскільки він автоматизований повністю. За форму пакету, своєчасну подачу матеріалів та розфасовку харчової продукції відповідає спеціальне обладнання. Оператор лише відстежує процес, практично не впливаючи. Навіть якщо щось піде не так, саме автоматика зреагує першою та повністю зупинить верстат.
Загалом, сировина для виготовлення дойпаків береться у форматі рулону та встановлюється на спеціальний вал утримувач. Краї матеріалу подаються на вузол формування пакета. Необхідна кількість плівки чи паперу відміряється за допомогою датчика. Після того, як дойпак сформований, зварені губки запаюють донний, поздовжній та верхній шов упаковки. Далі слідує заповнення пакета харчовою продукцією. У фіналі здійснюється запаювання останнього відкритого отвору і дойпак стає герметичним, що дозволяє довго зберігати вміст.
Зверніть увагу, що продукт для розфасовки подається в спеціальний бункер, який, по суті, є частиною обладнання для виготовлення дойпаків. Ось чому така лінія має бути на виробництві того ж кетчупу чи майонезу.
Однак, якщо йдеться про крафтові пакети, їх цілком можна брати на замовлення від виробника. Адже для розфасовки сипучих продуктів у дойпаки із зип-застібкою жодного додаткового обладнання зовсім не знадобиться.
- Потреба в пакувальних матеріалах з'явилася тоді, коли люди почали виготовляти товар, який потребує упаковки. Спочатку для цього використовувалася тканина і папір. Звичайно, тоді не йшлося про паперову упаковку у вигляді крафт-пакетів, які почали виготовляти набагато пізніше. Справжньою революцією у сфері упаковки стала поява целофану, винахід поліетиленових пакетів, а потім поліпропіленових.
- Упаковка відіграє ключову роль на всіх етапах життєвого циклу товару. Важливим напрямом у сучасному світі, що сприяє стійкому розвитку та зниженню екологічного навантаження на планету, є використання поряд з паперовою одноразовою упаковкою багатооборотного пакування